torstai 20. marraskuuta 2014

Les études


Tämä postaus on etenkin mun maailmanpolitiikan opiskelukavereille ja niille, joita vaihto-opiskelu Kanadassa kiinnostaa, sillä aion nyt vähän lähemmin kertoa kursseistani ja kurssien yleisestä järjestelystä täällä :) Ja tottakai myös muut kiinnostuneet voivat lukea mitä mä täällä oikein opiskelen!

Täällä luentoja on siis kerran viikossa (per kurssi), ja koska minulla on neljä kurssia, on minulla 4 x 3h luentoa viikossa. Ainakin "valtsikassa" tämän kolmen tunnin aikana on yksi 10 minuutin tauko, mutta esimerkiksi Oikiksen puolella pidetään useampi tauko luennon aikana. :)

Mielenkiintoista on myös käytäntö tehtävänpalautusten suhteen; täällä kaikki, myös pienet kotitehtävät, pitää palauttaa paperisena klo 12 mennessä oppiaineen postilaatikkoon. Mitään muuta versiota opettajalle ei lähetetä. Hirveän budjettiystävällistä tämä ei ole, sillä yhden paperin tulostaminen maksaa 8 senttiä - taitaa yliopistolla siis olla hieman oma lehmä ojassa tässä asiassa ;P

POL1025 Politique et Économie 

Kyseinen kurssi on fuksivuoden kurssi, joka keskittyy politiikan ja talouden väliseen suhteeseen. Kurssin alussa keskityttiin lähinnä taloustieteen peruskäsitteisiin, mutta kurssin edetessä on siirrytty enemmän politiikan ja talouden väliseen suhteeseen. Luennolla on tosi paljon osallistujia (yli 200), joten luennolla lähinnä kuunnellaan opettajaa (joka on muuten ihan huikea! Kyseisessä proffalla on suomalainen vaimo ja kun lähetin hänelle sähköpostia, sain vastaukseksi viestin jossa oli sekaisin suomea ja ranskaa ja vinkki yliopiston lähellä olevasta kaupasta, jossa myydään Fazerin sinistä.) Kurssi arvioidaan välitentin, tutkielman (meta-analyysi Kanadan valtapuolueiden asenteista geenimanipulointia kohtaan taloustieteen käsitteiden avulla) ja lopputentin perusteella, joista jokainen on 33% arvoinen. Täällä suurin osa tehtävistä arvioidaan prosenttiosuuksilla, ja kurssin pääsee läpi jos on saanut yli 60%/100%. :) Aika hyvin pitää siis pärjätä, vastaava prosenttiosuus on ilmeisesti briteissä ainakin 40%! Välitentti sisälsi kymmenisen lyhyttä sanaselityskysymystä ja kaksi pitempää esseetyylistä kysymystä. Koe oli pitkä, mutta aika nopeasti tehtävissä! Kaikki tenttini täällä ovat kestäneet 3 tuntia, mutta tässäkin on tiedekunnittain vaihtelua.

POL3914 Sécurité internationale: Nouvaux enjeux

Tämä kurssi käsittelee kansainvälistä turvallisuutta ja sen uusia uhkakuvia, muun muassa terrorismia, rahanpesua, huumekauppaa ja korruptiota. Aihepiiriltään ihan äärimmäisen kiinnostava kurssi, mutta ehdottomasti myös haastavin kurssini! Professori on omaa laatuaan, sillä joka tunnin alussa taululla menee slideshow, jossa opettaja käskee kaikkia sulkemaan elektroniset laitteensa, mieluiten koko tunnin ajaksi. Jos hän näkee jonkun tekstaavan, tulee asiasta varmasti kommenttia. Itse sain poikaystävä -taustakuvasta kommentin, vaikka iPadini oli vain aukinaisena pöydällä :D Tämäkin kurssi on lähinnä koostunut luennoista, mutta opettaja ei juuri käytä powerpointteja, vaan puhuu omien muistiinpanojensa pohjalta ja näyttää videoita. Vaihtarille tämä on välillä ollut haastavaa, kun osa informaatiosta on mennyt ohi, mutta ollaan onneksi kaverini Ann-Christinen kanssa saatu lainata muiden muistiinpanoja. Tämä kurssi koostuu myös välitentistä, tutkielmasta ja lopputentistä, mutta hieman eri prosenttiosuuksin (25% - 35% - 40%). Lopputentti tällä kurssilla on kotitentti, eli se tehdään kotona ja palautetaan yliopistolle määräaikaan mennessä. Mielestäni tämän kurssin tehtävät ovat olleet tosi haastavia, varmaan myös ranskan puolesta, mutta myös kysymykset itsessään ovat pistäneet kyllä aivot kunnolla raksuttamaan! :D Olen toisaalta oppinut myös paljon ja pitänyt opetustavasta, jossa katsotaan paljon ajankohtaisia videoklippejä/dokumentteja aiheista. Jokainen tunti alkaa myös ajankohtaisista aiheista puhumisella, mikä on aivan uutta Helsingin yliopistossa maailmanpolitiikkaa opiskelleelle, haha :D


POL3721 Relations éxterieures: Canada, Québec

Tämä kurssi on ehdoton suosikkini. Kurssi käsittelee Kanadan ja Quebecin ulkopolitiikkaa, ja kurssin proffa on ihan huippu! Todella kannustava ja selvästi innoissaan omasta aiheestaan :) Tykkään kurssista myös siksi, että käytämme kurssilla televoteur -nimisiä kaukosäätimiä, joiden avulla voidaan tietovisamaisesti äänestää parasta vaihtoehtoa proffan asettamista kysymyksistä, ja vastaukset kirjautuvat proffan koneelle. Tähän liittyen meillä on joka viikko pistari kurssin artikkeleista/luentoslideista, mutta myös mielipidekyselyitä ajankohtaisista aiheista :) Mielestäni tää on tosi kiva tapa testata opiskelijan osaamista eikä pistaritkaan ärsytä, kun tenttaaminen tapahtuu tällä tavalla! :D Kurssiarvostelu on pilkottu näihin pistareihin (10%), kahteen vastaustekstiin luennoista (20%), tutkielmaan (30%) ja lopputenttiin (40%). Tunnilla on ollut jonkin verran ryhmäkeskustelua ja avointa keskustelua ajankohtaisista aiheista. Kanadan/Quebecin ulkopolitiikkaa ollaan käsitelty niin historian kuin teorioidenkin kautta, mutta vahvalla Kanadapainotuksella. Toivotaan, että se Quebec puoli nousee vielä kurssin loppua kohden esiin :P

POL3906 La coopération internationale

Viimeinen kurssini käsittelee kansainvälistä yhteistyötä. Kurssi kärsii ajankohtansa vuoksi (perjantaiaamu klo 8.30) hieman keskittymiskyvystäni, mutta proffa on tosi tosi symppis ja vaikka aihe onkin entuudestaan suht tuttu, käydään kurssilla mukavasti läpi kaikkeen kansainväliseen yhteistyöhön liittyvät jutut. Proffa oli ihana ensimmäisessä välikokeessa ja tuli kysymään heti alussa että onko mulla kysyttävää ja sanoi että mun pitää heti sanoa jos en ymmärrä jotain kysymystä, ja saan tehdä työni englanniksi, mikä tuo hieman helpotusta kokonaistyötaakkaan täällä :) Tämä kurssi koostuu myös välitentistä, tutkielmasta ja lopputentistä, ja arviointi jakautuu aikalailla tadan näiden suhteen.

Sellaista! Yleisesti ottaen olen ollut tosi tyytyväinen kursseihini, eikä opiskelu ole missään vaiheessa tuntunut pakkopullalta vaikka paljon tekemistä onkin. Jokainen kurssi on kolmen kanadalaisen "creditin", kuuden suomalaisen opintopisteen arvoinen. Normaali suositustahan on lukea 30 opintopistettä lukukaudessa, mutta täällä oikeastaan kaikki vaihtarit ottavat vain neljä kurssia kielen ja kurssien työmäärän vuoksi. Suosittelen tätä kyllä itsekin, neljässä on ihan tarpeeksi tekemistä! :D Lisäksi mulla on syksyn ajan ollut ranskan puhekurssi ja kirjoitustyöpajoja, joissa on kerrattu ranskan kielioppijuttuja :) Tekemistä on siis riittänyt, mutta oon ollut kaiken kaikkiaan tyytyväinen!

Huh, vielä olisi yksi reilu puolikas tutkielmaa tehtäväksi perjantaille, ja tän viikon deadlinet on selätetty ja päästään kavereiden kanssa nauttimaan viikonlopusta Quebec cityssä :) Laitan taas terkkuja reissun jälkeen!

<3 Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti