torstai 30. lokakuuta 2014

Oh Canada

Amerikkalainen How I Met Your Mother (suomeksi surkeasti suomennettu "Ensisilmäyksellä") on yksi suosikkisarjoistani, ja HIMYMistä inspiroituneena päätin jo syksyn alussa, että jossain vaiheessa kirjoitan tänne blogiin tekstin kanadalaisista stereotypioista ja niiden toteutumisesta täällä vaahteranlehtien luvatussa maassa. How I Met Your Motherissahan yksi keskushahmoista, Robin, on kotoisin Kanadasta, ja kanadalaisten stereotyyppien kustannuksella pilaillaankin koko yhdeksäntuotantokautisen sarjan ajan.

Tässä siis joitain stereotyyppisiä kanadalaisia piirteitä ja omaa arvioitani siitä miten ne toteutuvat. Ja huom! Tämä postaus on erittäin huumorimielessä toteutettu, joten älkää ottako liian tosissanne ;)

kuva: canucks.nhl.com

Stereotyyppi 1: Kaikki kanadalaiset rakastavat jääkiekkoa (myös naiset)

Montréal Canadiensin kotikaupungissa asuvana täytyy todeta, että tämä kaupunki elää ja hengittää jääkiekkoa - viimeksi esimerkiksi tänään yhden ohiajavan bussin valotaululla luki bussin numeron ja määränpään sijaan "Go Canadiens Go." :D Luennolla yhdellä jos toisellakin pojalla on P.K. Subbanin paita päällä, ja takarivin tarkkailijana (heh) olen huomannut, että varsinkin miespuoliset opiskelijat eksyvät muutaman minuutin välein lukemaan NHL:ään liittyviä artikkeleita tai tykkäämään postauksista "Maple Leafs SUCK" -nimisellä sivulla Facebookissa. Naisissa en ole huomannut tätä piirrettä yhtä vahvasti (ainakaan luennoilla), mutta kun olimme katsomassa lätkämatsia baarissa, siellä oli melkein yhtä paljon naisia, kuin miehiä.

Stereotyyppi 2: Kanadalaiset pahoittelevat koko ajan.

Tämän stereotyypin voin myös allekirjoittaa, ja todeta sen tarttuneen myös minuun! HIMYM:ssä Robin tarkistaa varmasti tulleensa kanadalaiseen baariin tönäisemällä vieressään olevaa asiakasta, joka pahoittelee välittömästi tapahtunutta hänelle. Samaa tapahtuu myös täällä - monta kertaa olen meinannut törmätä johonkin ihmiseen, ja hukkunut välittömästi pahoitteluaaltoon vaikka vika ei ollenkaan olisi ollut toisen osapuolen. Siinä sitten kilpaa pahoitellaan tapahtunutta, vaikka mitään ei hipaisua suurempaa ei olisikaan tapahtunut. Tällainen pahoittelualttius ei mielestäni ole yhtään haitaksi, vaikka se välillä vähän huvittaakin, ja esimerkiksi Stockan Longchamp -mummot voisivat ottaa tällaisesta käyttäytymisestä opikseen ;)

Sidenote: Kanadalainen raha on kyllä vähän hassua... Kuinka monesta valuutasta olet esim. nähnyt läpi? :D
kuva: christineonscreen.wordpress.com

Stereotyyppi 3: Kaikki kanadalaiset sanovat 'eh' ja puhuvat vahvalla aksentilla

Tämä menee ehkä ranskankielisen provinssin piikkiin, mutta 'eh' -lausahdukseen ei ole tullut törmättyä. En muista, että sitä oltaisiin erityisemmin viljelty myöskään Ontarion puolella siellä käydessäni vuonna 2011. Myöskään aksentti ei poikkea mitenkään huomattavasti amerikkalaisesta, mitä nyt täällä Quebecissä monen puheessa on pieni ranskan vivahde. Mutta, ainakaan oman empiirisen tutkimuksen perusteella en voi siis sanoa tämän stereotyypin pitävän paikkaansa! ;)

kuva: b104.ca

Stereotyyppi 4: Kaikki rakastavat Tim Horton'sia (ja donitseja)

Tim Horton's, tuo Dunkin' Donutsin pohjoinen serkku, löytyy täältä ainakin melkein joka kadunkulmasta. Paikat ovat usein täynnä ihmisiä ja täytyy myöntää että eksyn sinne itsekin aika usein hakemaan kahvia, joka on paitsi edullista, myös suhteellisen hyvää :) Donitsit eivät itsessään ole mikään "pyhä herkku" täällä, mutta ihmiset syövät yleisesti ottaen tosi paljon kaikkea makeaa. Aamupala muffinssi/viineri/pulla ei ole mikään tavaton juttu, ja kaikenlaisia kakkuja ja cupcakeja ovat kaupat täynnä. En tiedä onko donitsit enemmän se juttu muualla Kanadassa, ja täällä elää enemmän ranskalaishenkinen boulangerie -kulttuuri, voi olla...

kuva: justtravelous.com

Stereotyyppi 5: Kanadalaiset ovat tottuneet kylmään

Tämä on samalla tavalla totta kuin suomalaistenkin kanssa - tottakai olemme tottuneempia kylmään kuin esimerkiksi eteläeurooppalaiset, mutta ei meitäkään ole igluissa kasvatettu. Aika samanlainen suhtautuminen kylmään siis kuin Suomessa! Kyllä täälläkin siis valitetaan kylmää ja pimeää, eikä paikka ole pelkistä ötzeistä tehty ;)

Stereotyyppi 6: Kanadalaiset ovat väkivaltaisia ja juovat paljon

Hauskaa miten nämä stereotyypit menevät limittäin suomalaisten stereotyyppien kanssa :D Tämäkään ei ole pistänyt erityisemmin silmään, johtuneeko sitten omasta kansallisuudestani tai siitä että ympärilläni ihmiset ovat vain osanneet käyttäytyä.... Vaikea sanoa. Kanadalaiset eivät myöskään joka viikonloppu lähde hirvi- ja/tai majavametsälle, mutta voi olla että sekin on tyypillisempää saskatchewanilaisille, kuin quebeciläisille ihmisille.. ;)

kuva: http://imgur.com/gallery/7rUag

Tässä siis vähän pohdintaa kanadalaisista ja heidän tyypillisistä tavoistaan! Kaiken kaikkiaan täytyy todeta, kanadalaiset tuntuvat olevan äärimmäisen ystävällisiä ja sosiaalisia tyyppejä. On hauska huomata miten paljon suomalaisissa ja kanadalaisissa stereotyypeissä on samankaltaisuuksi, joka voi hyvin johtua siitä että molemmat ovat tottuneet olemaan se rupukansa se pienempi ja ehkä vähän aliarvostetumpi kansa suuremman ja "edistyneemmän" naapurin vieressä (enkä nyt puhu meidän kohdalla Venäjästä). Sopeutuminen tänne on ehkä siksi ollut minulle paljon helpompaa, kuin esimerkiksi espanjalaisille vaihtarikavereilleni, jotka valittavat nyt jo kylmää, kun ulkona on +10 astetta. ;P Oli miten oli, tämä paikka ei ole ollenkaan niin paha, kuin esim. HIMYM saattaa antaa ymmärtää ;)


Sellaista tällä kertaa! Vähän jotain muuta kuin mun arkea. Huomenna on Halloween, ja meillä on suunnitelmat vielä vähän avoinna. Asuakaan mulla ei vielä ole, mutta ehkä haen jotain inspiraatiota näistä juuri puhumistani stereotyypeistä, we'll see... ;P

<3 Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti